Wat is leuker?

online casino

Is tafeltennis net zo leuk als gewoon tennis?

De vergelijking tussen tafeltennis en tennis wordt vaak gemaakt. Dit is niet zo gek, gezien de overeenkomst in de benaming. ‘Tennis’ komt ook voor in ‘tafeltennis’.

De overeenkomsten zijn overigens zeker zichtbaar.

  1. Beiden worden gespeeld met een racket, al wordt deze bij tafeltennis ‘badge’ genoemd en zien de rackets er verschillend uit.
  2. Bij beide sporten speelt men op een veld met een net in het midden waarover de bal dient te worden gespeeld.
  3. Bij beide sporten is het veld hetzelfde vormgegeven, al zijn de maten zeer verschillend.
  4. Bij beide sporten mag de bal één keer het veld raken, waarna het in één keer over het net dient te worden gespeeld.
  5. Bij beide sporten is er sprake van een zogenaamde ‘slash’, waarbij de bal erg hard direct over het net wordt gespeeld en met grote snelheid direct de grond raakt. Bij beide sporten zijn deze ballen lastig terug te spelen. Bij beide sporten wordt een ‘slash’ gemaakt vanuit een positie dichtbij het net.

Er zijn echter ook aanzienlijke verschillen, waarvan de belangrijkste zijn:

  1. Het racket verschilt aanzienlijk tussen beide sporten. In het geval van tafeltennis speelt men met een houten kleine badge die men gemakkelijk in de hand kan houden. Het hout is doorgaans bedekt met een rubberen laag.
  2. Bij tennis speelt men op een tennisveld, terwijl tafeltennis op een tafel wordt gespeeld, zoals de naam overigens al aangeeft.
  3. Ook de bal is bij tafeltennis erg verschillend van de bal die bij tennis wordt gebruikt. Het gaat hier om een tennisbal en (in het geval van tafeltennis) om een tafeltennisbal. De laatste is gevuld met lucht en is een stuk lichter dan de tennisbal.
  4. Een belangrijk verschil zit in de speelstijl. Bij tafeltennis wordt er minder gelopen dan bij tennis, maar wordt het spel veel sneller gespeeld. Dit vraagt om minder uithoudingsvermogen dan bij tennis, maar veel meer speltactiek. De snelheid van het spel vraagt om een ander soort speelstijl, waarbij er snel dient te worden gereageerd op een aanval. Met name bij professionele wedstrijden is de snelheid en kracht van de spelers enorm. Deze intensiteit in het spelen is het belangrijkste kenmerk van tafeltennis.

Door de intensiteit, is tafeltennis een geweldige sport. Het spel gaat ontzettend snel en er is veel actie. Het geluid van het balletje, de aanraking met de badges en de tafel, de spanning en concentratie op de gezichten van de spelers; het draagt allemaal bij aan de intensiteit van het tafeltennissen.

Door de snelheid in combinatie met een relatief klein speelveld (de tafel), vraagt tafeltennis om een aardige hoeveelheid tactiek. Bijvoorbeeld het opslaan (het beginnen van het spel), waarbij de bal in zo’n snelheid dient te worden gespeeld dat dit geen kans voor de tegenspeler is om een strakke bal terug te slaan. Tegelijkertijd is er tijdens een duel vaak een leider en een volger, waarbij de leider bepaald waar de bal wordt gespeeld en de volger met name reageert. Totdat de volger de kans ziet om dit om te draaien en gericht de bal in een hoek speelt en hiermee de andere speler volledig verrast. Dat is het mooie van tafeltennis.